Det är förbjudet att gräva ner produktionsdjur samt större husdjur som självdött eller avlivats. Nedgrävning av döda djur utgör en risk för smittspridning. Vissa smittämnen är långlivade och kan finnas kvar i jorden många decennier. De flesta djur ska därför skickas för destruktion.
Vilda djur får lämnas kvar ute i naturen. Det är bara om du misstänker att djuret är infekterat med sjukdom som kan överföras till människor eller djur som du måste skicka det till destruktion.
Ko, häst, gris, får, get, fjäderfä m. fl. ska transporteras till godkänd anläggning för destruktion. Transportören ska vara registrerad hos länsstyrelsen för att få transportera kadaver.
Nedgrävning av häst kan få ske men bara om EU lagstiftning och kommunens anvisningar följs och att platsen kan godkännas, se nedan.
Slaktavfall från vilt, till exempel älg eller rådjur, får lämnas kvar i skogen. Avfallet kan locka rovdjur, husdjur och skadedjur. Lämna det därför inte i närheten av motionsspår, vandringsleder eller bostadshus. Avståndet till bebyggelse ska vara så stort att det inte riskerar att skapa olägenheter (ett riktvärde är minst 2 km). Närmare än 2 km från bostäder ska slaktavfallet grävas ned så djupt att det inte kan grävas upp av rovdjur. Det ska inte läggas i närheten av vattendrag. Det ska även vara ett skyddsavstånd på minst en meter till grundvattnet. Du bör inte gräva ner större mängder slaktavfall på samma plats. På Jordbruksverkets webbplats kan du läsa mer om slaktavfall från jakt.
När du ska ta hand om din döda hud, katt eller kanin eller andra sällskapsdjur finns det olika alternativ. Har du anlitat en veterinär för att avliva ditt sällskapsdjur så fråga vilka alternativ som veterinären rekommenderar. Även minigris och dvärgget räknas som sällskapsdjur.
Under vissa omständigheter, se nedan, får du gräva ner ditt döda sällskapsdjur på din egen fastighet
Nedgrävning av häst får bara göras under vissa förutsättningar. Det är bara hästar som varit sällskapsdjur och varit friska och inte ätit antibiotika som får grävas ner samt att det finns en lämplig plats för nedgrävning. Det bästa för hälsa och miljö är att hästkadavret tas om hand som det är brukligt, att verksamhet som har tillstånd hämtar kadavret för förbränning, vilket kan ingå i hästförsäkringen.
Nedgrävningen får inte medföra smittspridning till grundvattnet och människor. Vissa smittoämnen kan leva många årtionden i marken och därför måsta nedgrävningen göras enligt kommunens anvisningar.
Tack för din medverkan!Du har hjälpt oss att förbättra webbplatsen.
Någonting gick fel. Prova igen senare.
Kundtjänst
Kundtjänst svarar på samtal till 0270 - 750 00.
Vi tar emot besök på Faxholmsgatan 3.
Hos kundtjänst finns en dator som du kan använda för att göra korta ärenden: söka information, fylla i kommunens formulär, använda våra e-tjänster och lämna eller rösta på e-förslag.
Kontakt Söderhamns kommun
Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se
Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn